La pobresa energètica

Des de fa uns anys cap aquí tant a la premsa com el carrer hem sentit moltes vegades el terme de pobresa energètica, i és que cada vegada hi ha més persones amb dificultats per cobrir les necessitats bàsiques de gas i electricitat i que, per tant, pateixen pobresa energètica. Les principals causes de la pobresa energètica són el baix nivell de renda, la qualitat dels edificis i l’ascens dels preus de l’energia. Podríem dir que una persona es troba en una situació de pobresa energètica quan la seva situació socioeconòmica i personal no li permet fer front a les necessitats bàsiques a nivell de subministres.

Les conseqüències de la pobresa energètica tenen un impacte a la salut de les persones, en la degradació dels edificis, en els deutes excessius en el consum i afecta en el medi ambient per l’increment d’emissions de CO2 a l’atmosfera.

Una de les maneres de fer front a aquest tipus de pobres és intentar reduir el consum d’energia.

Aprofitem per a donar alguns consells a tenir en compte per tal de reduir el consum energètic i, per tant, per a prevenir la pobresa energètica que estem parlant.

  • Exemples d’alguns aparells que poden contribuir en l’estalvi energètic:

pobresa1 

 

  • En relació als aparells elèctrics, cal tenir en compte que el seu consum ve determinat per la seva potència i l’estona que està en funcionament, és a dir, com més potents (Kw) i més estona en marxa (hores) més consumeixen (Kwh). També cal fixar-se amb l’etiquetatge dels electrodomèstics a l’hora de comprar-ne de nous, és recomanable que siguin com a mínim de classe A+ o A++.
  • Gestió de la millora de la contractació energètica de les llars: tramitar els canvis oportuns amb les comercialitzadores per a l’estalvi en la factura de l’energia (Bo social, reducció de la potencia contractada, tarifa de discriminació horària, canvi de comercialitzadora, etc).
  • Mesures per reforma o millora energètica de l’habitatge: com poden ser substituir estufes elèctriques per bombes de calor o estufes de llenya o pelet, renovar els tancaments en molt mal estat, etc.

      I per acabar alguns consells pràctics:

  • Si pots estalviar-te l’ús de l’assecadora, estalviaràs  en el consum elèctric.
  • Si poses la rentadora amb aigua freda consumeix menys energía.
  • Pots graduar la temperatura del teu rentaplats… i també en reduiràs el consum.
  • Si marxes molts de dies de casa serà millor que apaguis la nevera, el termoelèctric i la calefacció.
  • Una nevera plena consumeix menys energia perquè el fred es manté millor… si està buida es recomana posar-hi ampolles d’aigua perquè es mantingui el fred.
  • Situa el termòstat de la calefacció entre 19 i 21ºC, cada grau de més suposa un increment del 7% en la factura. A la nit es pot abaixar fins a 16ºC. 


A SANT JORDI DESVALLS…

El Consorci de Benestar Social Gironès-Salt i el Consell Comarcal del Gironès, amb el suport d’Ecoserveis, estan duent a terme el Projecte comarcal de prevenció i pal·liació de la pobresa energètica del Gironès, on també s’hi inclou el municipi de Sant Jordi Desvalls. El projecte té les següents línies d’intervenció:

– Les auditories energètiques de les llars en situació de pobresa energètica i la instal·lació de kits d’estalvi energètic a les llars on es determini.

– Les xerrades de sensibilització sobre estalvi energètic adreçades a persones que pateixen pobresa energètica i a la ciutadania en general.

– La formació i l’assessorament dels equips de Serveis Bàsics d’Atenció Social i d’altres professionals locals, en matèria d’energia.

– El desenvolupament de la Taula comarcal per a la prevenció i pal·liació de la pobresa energètica del Gironès, a fi de treballar en xarxa i de manera coordinada, així com d’incidir en la mesura del possible, en les causes de la pobresa energètica.

Els Serveis Bàsics d’Atenció Social de Sant Jordi Desvalls, quan es creu convenient, proposa a les famílies amb aquestes dificultats l’accés a aquest programa a través d’una visita dels tècnics que ajuden a valorar el consum de les llars. Aquests professionals donen consells per a disminuir el consum i per a intentar reduir les tarifes de les companyies.

Per altra banda, també estem treballant per tal d’oferir una xerrada informativa adreçada a tota la població amb consells bàsics per a disminuir el consum i la despesa energètica.

Equip dels Serveis Bàsics d’Atenció Social

Sant Jordi Desvalls