Sant Jordi Desvalls aprova el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima de la Unitat de paisatge de Terraprims

El Pla consta de 9 accions supramunicipals i 21 accions municipals planificades en mitigació del canvi climàtic

El Ple de l’Ajuntament de Sant Jordi Desvalls celebrat el passat 31 de gener ha aprovat, per unanimitat, el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) de la Unitat de paisatge de Terraprims.

El PAESC consta de 9 accions supramunicipals i 21 accions municipals planificades en mitigació del canvi climàtic. Les accions han de permetre la reducció de 3.988,19 tCO2, la qual cosa suposa una reducció mínima del 60% d’emissions respecte el 2005. La implementació del total de les accions suposarà una reducció de consum energètic de 3.515,31 MWh i una producció energètica renovable de 718,58 MWh, tal i com ha destacat l’alcaldessa de Sant Jordi Desvalls, Núria Martínez de la Casa.

Entre les accions que es contemplen en el Pla hi ha la instal·lació́ d’energia solar fotovoltaica en mode d’autoconsum en els equipaments municipals, la creació d’una comunitat local d’energia renovable que va presentar-se el passat 24 de gener i Iimplementar un sistema de recollida d’escombraries porta a porta (PaP). Pel que fa a les accions d’adaptació, a Sant Jordi Desvalls, el pressupost és de 257.246,8€ i entre d’altres es preveu disposar d’un Pla Director d’Abastament d’Aigua Municipal i un Pla director de sequera.

Podeu consultar el detall de totes les accions aquí.

317 accions en 16 municipis

Sant Jordi Desvalls pertany a la unitat de paisatge de Terraprims format pels municipis de, Cervià de Ter, Colomers, Crespià, Esponellà, Garrigàs, Jafre, Navata, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Pontós, Sant Mori, Saus, Camallera i Llampaies, Sant Jordi Desvalls, Viladasens i Vilademuls.  

Un Pla Participatiu

La redacció del PAESC s’ha acompanyat d’un procés de participació ciutadana

consistent en la realització d’un taller participatiu i la creació d’un portal web des d’on la

ciutadania ha pogut donar suport a les propostes sorgides en el taller, així com proposar-ne

d’altres per incorporar-les al document final del PAESC.

El procés s’ha fet des de la plataforma Decidim de la Diputació de Girona. Podeu accedir a l’esmentada plataforma i consultar les propostes des de https://paesc-decidim.ddgi.cat/processes/terraprims  

Sobre la Unitat de paisatge de Terraprims

El Paisatge de Terraprims està caracteritzat per mosaics agroforestals de camps de cereals i pinedes de pi blanc amb alzines. Durant el segle XIX, període en què els espais agrícoles de secà eren majoritaris, els cereals i els farratges se situaven a les àrees més planeres, accessibles i de menor altitud, mentre que conreus com la vinya i l’olivera es trobaven sobre zones menys rendibles i més aturonades.

El riu Ter, al sud dels Terraprims, dona lloc a una plana al·luvial dominada pels conreus de regadiu, ja presents al segle XIII gràcies a la construcció de sèquies i molins que al llarg dels segles s’han anat millorant i ampliant.

L’amabilitat del relleu i la presència de cursos d’aigua han facilitat, des d’antic, la humanització del paisatge dels Terraprims.

Una altra dinàmica característica de la segona meitat del segle XX va ser la construcció de diverses infraestructures de comunicació, relativament properes entre elles, que creuen longitudinalment els Terraprims. Es tracta de les carreteres AP-7 i N-II, i el ferrocarril Barcelona-Portbou. Més recentment, ja entrats al segle XXI, s’hi ha construït el TGV.