El nou sistema permetria augmentar els índex de recollida selectiva i reduir les tones de residus que acaben a l’abocador
L’Ajuntament ha organitzat una xerrada informativa per debatre i comparar els diversos models de recollida d’escombraries
Amb la voluntat de millorar el sistema de recollida de residus sòlids urbans i reduir-ne el seu impacte medioambiental l’Ajuntament de Sant Jordi Desvalls ha organitzat una xerrada informativa oberta a la població per analitzar els pros i contres del sistema actual i del Porta a Porta (PaP).
La xerrada ha anat a càrrec de l’ambientòleg Marc Casonovas, al local polivalent de Sant Jordi Desvalls, on hi ha assistint una quarantena de veïns.
Casanovas ha exposat diverses dades comparatives entre l’actual sistema i el porta a porta entre ells el cost de recollida i de tractament així com els avantatges i inconvenients de cada dels sistemes.
Entre els avantatges del porta a porta cal destacar-ne el nivells més alts de recollida selectiva i recuperació, la retirada dels contenidors de la via pública, la identificació dels cubells amb un xip que permet l’aplicació de bonificacions i/o el pagament per generació. Així mateix el cost del reciclatge tendeix a ser menor i els ingressos per sistemes integrats de gestió, venda de materials i retorn del cànon majors.
Pel que fa als inconvenients hi ha el fet d’estar subjecte a un horari, suposa a un canvi d’hàbits important per a moltes llars i el cost de la recollida tendeix a ser major.
Porta a porta a Catalunya
Segons dades de l’Agència de Residus dels 947 municipis que hi ha Catalunya, actualment 308 fan servir el sistema Porta a Porta i està previst que 120 l’implementin properament.
Sobre el Sistema Porta a Porta
La recollida selectiva porta a porta (PaP) consisteix en lliurar els residus al servei municipal de recollida davant de la porta de casa, en uns dies i hores determinats per a cada fracció.
A través d’un model porta a porta es pot fer la recollida de totes les fraccions domèstiques amb recollida a la via pública (rebuig, matèria orgànica, vidre, envasos i paper i cartró).
Els resultats de recollida selectiva assolits en els municipis que tenen en marxa sistemes porta a porta són en general superiors, tant en quantitat recollida com en qualitat de la separació (en general se situen entre el 60 i el 80% de recollida selectiva).
L’aplicació de la recollida porta a porta és més senzilla en zones de baixa densitat de població on la identificació dels residus de cadascú és més fàcil.